Утре земјата ќе ја погоди соларна бура G-1

Земјиното магнетно поле в петок ќе биде погодено од соларна бура, феномен кој може да влијае на електромрежата, сателитите, авионските линии и кој може да предизвикува застој на целата планета

Геомагнетното поле привремено ќе ѝ попречи на земјината магнетосфера, а ќе биде предизвикано од сончевата активност. Ударниот бран и облак на магнетното поле на сончевиот ветер заедно со сончевите факели и короналниот исфрлувач на масата ќе го нападнат магнетното поле на нашата планета три дена по активноста на нашата ѕвезда, Сонцето.

Бурите обично траат ден до два, но можат да потраат и подолго.

Соларната бура, која в петок, 19 февруари, ќе ја погоди Земјата, Американскиот центар за предвидување на временските услови во вселената и Агенцијата за проучување на океаните и атмосферата (NOAA) ја квалификувале како G-1, што значи дека таа бура ќе биде со најслаба јачина.

Но, сепак, соопштија дека таа сеедно би можела да предизвика „слаби осцилации на мрежните станици и да има помало влијание на сателитските операции, како и на животните кои мигрираат“.

Бурата од категорија G-5 би влијаела и на електричната енергија и безбедносните системи ширум светот. Би можело да дојде до целосно нарушување на системите на компјутерските мрежи и да има големи оштетувања на електричните трансформатори, што би предизвикало недостиг на струја. Бурата со јачина G-5 може да им наштети и на радиобрановите и така да создаде повторен хаос во општеството. Можно е да не работат мобилните телефони, ЏПС и интернетот.

Карингтоновата бура е најголема забележана геомагнетна бура во историјата. Се случила во септември 1859 година.  Предизвикала проблеми со телеграфските линии, а дури и запалила некои телеграфски канцеларии и го онеспособила „викторијанскиот интернет“.

Од поново време познат е случајот од 1989 година, кога за време на една таква бура четири сателити биле во дефект цела недела.

Влијанието на геомагнетните бури на луѓето штотуку почна да се проучува, но е познато дека гулабите писмоносци за време на таквите бури имаат проблем со навигацијата.

Извор REPORTER

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Оставете реплика

Вашиот емаил нема да биде објавен јавно.