Приштина: Законот за јазиците ќе ја зајакне етничката хармонија во Македонија

Усвојувањето на Законот за употреба на јазиците од страна на македонското Собрание го поздрави шефот на косовската држава, Хашим Тачи. Според него, тоа е високо демократско постигнување за соседната земја, која меѓу првите ја призна независноста на Косово.

„Унапредувањето на политичките права на Албанците во Македонија гарантира многу поголемо граѓанско и етничко единство во соседната република. Им честитаме на албанските граѓани за ова политичко, административно и културно постигнување“, напиша Тачи на својот фејсбук-профил. Според него, усвојувањето на Законот е значаен чекор од Охридскиот договор, кој уште повеќе ги зајакнува соживотот и европската перспектива на Македонија.

И претседателот на косовскиот парламент, Кадри Весели, на „Фејсбук“ му честита на македонскиот парламент за изгласувањето на законот за албанскиот јазик. Тој оценува дека ова е многу значаен чекор во исполнувањето на легитимните права на албанскиот народ во Македонија и дека ќе придонесе во зајакнувањето на демократијата, еднаквоста и етничката хармонија во Македонија.

„Изгласувањето на овој закон претставува големо постигнување во целосната реализација на обврските од Охридскиот договор и од стандрадите барани во рамките на европската интеграција“, напиша Весели на „Фејсбук“.

Извор MAKFAX

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Оставете реплика

Вашиот емаил нема да биде објавен јавно.