ТУРЦИЈА ПЛАНИРА НОВ КАНАЛ КАЈ БОСФОРОТ ВРЕДЕН НАД 14 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

По изградбата на мостот „Султан Селим“ преку Босфорот, Турција подготвува нов мега проект – прокопување на вештачки канал кој ќе ги поврзе Црното и Мраморното Море.

Според дневниот весник „Сабах“, претседателот Реџеп Тајип Ердоган ја промовирал изградбата на каналот кој првпат го најави во 2011 година, а за кој се очекува да чини над 14 милијарди евра.

Предвидено е каналот да е долг 45,2 километри, а за неговата изградба ќе треба да се ископаат 1,5 милијарди кубни метри земја кои ќе се искористат за изградба на вештачки острови во Мраморно Море.

Извор ЛОКАЛНО

Би можело да ве интересира Повеќе од овој автор

Оставете реплика

Вашиот емаил нема да биде објавен јавно.